‘Information disorder’ en ‘reality apathy’ is dit onze toekomst van informatie?

Vandaag kwam ik een zeer uitgebreid stuk over de toekomst van ‘memetic warfare‘ tegen. De huidige ‘information disorder’ kan leiden tot ‘reality apathy’. De conclusie is dat veel overheden de kracht van social media onderschatten in het bewerken van de publieke opinie (en het effect daarvan).  Om dit tegen te gaan wordt er gepleit voor het oprichten van een Meme Control Center als onderdeel van het leger om dit soort informatie oorlogen te kunnen counteren. In dit overzicht wordt uitgebreid uit de doeken gedaan welke wapens er beschikbaar zijn en wat de implicaties daarvan zijn. Een bijzonder verhelderend stuk. Een aantal in het oog springende ontwikkelingen.

Deepfake videos

De technieken voor het vervaardigen van fake videos ontwikkelen razendsnel. Niet alleen heeft dat impact op wat je publieke figuren kan laten zeggen (zoals Obama in dit voorbeeld). Daarnaast kan je op niet al te lange termijn bekende publieke figuren terug gaan zien in pornografisch materiaal.  Het meest verontrustend is misschien nog wel de mogelijkheid om bewijs in strafzaken te vervalsen. Het feit dat video op die manier bewerkt kan worden heeft daarnaast ook impact op reputaties en diplomatie. De invloed van artificial intelligence en machine learning op het op grote schaal produceren van fake videos gaat een hele nieuwe dimensie toevoegen aan onze nieuwsbeleving.

Reality apathy

Doordat de massa straks helemaal geen pijl meer kan trekken op wat nu echt is en wat niet, ontstaat er een apathie ten opzichte van nieuws consumptie. Mensen keren zich af van informatie voorzieningen met als gevolg dat samenlevingen steeds minder of verkeerd geinformeerd raken. Wat dit kan opleveren zien we met name tijdens verkiezingen waarin gefundeerde en onderbouwde keuzes steeds minder relevant worden.

Computational propaganda

Het op grote schaal beinvloeden van publieke opinie door het gebruik van artificial intelligence. Niet alleen in het automatisch creeren  van (fake) content, maar ook op het op grote schaal misbruiken van meta data van gebruikers om te bepalen voor welke content jij gevoelig bent. Meta data die op grote schaal verhandeld wordt via marktplaatsen op het dark web. Meta data die dienen om bot legers aan te sturen om jou automatisch van de juiste content te voorzien. De juiste content en discussies worden zorgvuldig gestuurd om jouw opinie te bewerken.

Counter weapons

In de strijd om het blootleggen van nep nieuws worden een aantal interessante opties genoemd. Initiatieven die kijken naar verborgen meta data zijn vooral bekend door burger initiatieven zoals bellingcat. Maar ook een organisatie zoals Amnesty international die Citizen Evidence Lab gebruikt om videos over het schenden van mensenrechten te beoordelen. Ook het gebruik van blockchain technologie om nieuws tot de bron te kunnen traceren is een oplossing die vaak genoemd wordt. Met als klap op de vuurpijl technologie die kan beoordelen of personen gemaakt zijn door artificial intelligence door te kijken naar de kleurverschillen in het gezicht als gevolg van je hartslag.

Hoe we het ook bekijken een ding is duidelijk. Technologie heeft een enorme impact op onze manier van denken en op onze visie van de wereld. We gaan nog wel het een en ander mee maken de komende periode maar het is goed om in ieder geval geinformeerd te zijn en te blijven. Hiervoor is het van belang om inzicht te hebben in het huidige speelveld. Een must read voor elke media professional die geinteresseerd is in de kracht van de media. Het originele artikel kan je hier vinden. Benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het me weten?

Reageren?

..of gebruik je naam en e-mailadres.

*

Je e-mailadres wordt niet zichtbaar gemaakt.
Gebruik van HTML in je reactie is beperkt toegestaan.